Discus Balıkları İçin Bakım Rehberi – Akvaryumun Kralı

Discus Balıkları İçin Bakım Rehberi – Akvaryumun Kralı

Discus balıkları, hobideki en güzel tatlı su balıklarından biridir ve muhteşem renkleri ve büyük, dairesel şekilleriyle bilinir. Ancak, bakımının son derece zor olmasıyla ünlüdürler; İnternet forumları genellikle her gün %100 su değişimi gibi katı uygulamaları önerir. Gerçekte, insanların yalnızca küçük bir yüzdesi bu kurallara uyabilir ve dünyanın geri kalanı daha az bakım gerektiren yöntemler kullanır. Yıllarca discus'u evde kişisel olarak besledik, balık mağazamızda onlara baktık ve müşterilerimizin bu balıklarla başarılı olmalarına yardımcı olduk. Deneyimlerimize dayanarak, bu bakım kılavuzu ilk discus tanklarını kuran yeni başlayanlar için pratik tavsiyeler ve yararlı ipuçları sunmaktadır.

Discus Balıkları İçin İdeal Sıcaklık Nedir?

Mutlu discus'ları beslemenin en kolay yolu su sıcaklığını yükseltmektir. 85 ila 86°F'yi şiddetle tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni, discus aldığımız çiftliklerin sularını genellikle bu sıcaklıklarda tutması ve onları soğutmaya zorladığımızda bunun bir rahatsızlık kaynağı haline gelmesidir. Sıcaklık yüksek tutulduğunda discus'larınız daha aktif hale gelir, metabolizmaları iyi çalışır, daha hızlı büyür ve daha iyi renkler sergilerler. Dolayısıyla discus'lara başarılı bir şekilde bakmak istiyorsanız, normal balık besleme alışkanlıklarınızdan farklı olabilecek bu gerekli değişikliği yapmaya istekli olun.

Dikkate alınması gereken diğer çevresel koşullar arasında pH ve su sertliği bulunur. Önerilen pH, birçok kişi bu faktöre büyük önem verdiği için tartışmalı olabilir. Bizim deneyimimize göre, hem vahşi yakalanmış hem de esaret altında yetiştirilmiş discuslar pH seviyeleri 6,8 ile 7,6 arasında olduğunda iyi performans gösterir. Aynı şey su sertliği için de geçerlidir; discuslar genellikle yumuşak ila orta sertlikte iyidir. Henüz Alman üretimi discus beslemedik, ancak daha yüksek pH ve daha sert suya tolerans göstermeleriyle bilinirler. Eğer discus yavrularını yetiştirmeye ve büyütmeye odaklanıyorsanız, çok daha düşük pH ve su sertliğine ihtiyacınız vardır, ancak onları sadece eğlence için besliyorsanız, bu iki su parametresi o kadar önemli değildir.

Discus için Hangi Boyutta Tanka İhtiyacınız Var?

Daha büyük her zaman daha iyidir, bu yüzden kişisel olarak 75 litrelik veya daha büyük bir akvaryum öneriyoruz. 55 litrelik bir tank yapabilirsiniz, ancak o zaman çok fazla su değişimi yapmak zorunda kalırsınız. Bu balıkların büyüdüğünü unutmayın, eğer her şeyi doğru yapıyorsanız genellikle 5 ila 7 inç çapında olurlar. Ayrıca, tankı ısıtarak metabolizmaları hızlanır, onları daha fazla beslemeniz gerekir ve sonra daha fazla atık oluşur. (Bu yüzden insanlar tüm bu sık su değişimlerini yapmayı önerir.)

Birçok müşteri bize "Bir discus besleyebilir miyim?" diye soruyor. Teknik olarak, cevap evet. Örneğin, köpekler teknik olarak sürü hayvanlarıdır, ancak birçok kişi sadece bir tane besliyor ve sonra onları bütün gün evde yalnız bırakıyor. İdeal değil, ancak yapılabilir. Aynı şey discus için de geçerlidir.

Ancak, doğaları gereği sürü balıklarıdır ve kendi türlerinden büyük bir grupla çevrili olduklarında çok daha mutlu olurlar. Ayrıca, bir çiklit türü olarak, eğer iyi büyüklükte bir grup yoksa birbirlerine zorbalık etmeye başlayabilirler. Bu bölgesel saldırganlığı azaltmak için, 75 litrelik tankınız için aynı anda 10 ila 12 yavru satın alın. (Hiçbirinin yiyecek için rekabette geride kalmaması için yaklaşık olarak aynı boyutta olmalarını istersiniz.) Büyüdükçe, gürültücü erkekleri tespit edebilecek ve onları balık dükkanına geri gönderebileceksiniz. Sonunda, çoğunluğu dişi ve belki birkaç erkekten oluşan güzel, nispeten barışçıl altı yetişkin discustan oluşan bir grup elde etmelisiniz.

Tank kurulumuna gelince, onları bitkili bir tanka koyabilirsiniz, ancak anubias, java fern , bacopa, sword bitkileri ve micro swords gibi yüksek sıcaklıklara dayanabilen bitkiler bulduğunuzdan emin olun . Ayrıca, daha yüksek su sıcaklığının sudaki oksijen miktarını azaltması nedeniyle hava taşları eklemenizi öneririz. Hava normalden daha sıcak olduğunda yaz aylarında, bir hava taşı düşük oksijen seviyelerine sahip olma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Discus Balıklarının Gerçekten Günlük Su Değişimine İhtiyacı Var mı?

Duruma bağlı. Su değişimlerinin amacının atık birikimini gidermek olduğunu unutmayın. Bu nedenle, su değişimlerinin miktarı ve sıklığı her akvaryum için gerçekten değişir. Birkaç husus, tankınızın ne kadar büyük olduğu, kaç balığınız olduğu, onları ne kadar beslediğiniz ve ne kadar biyolojik filtrasyonunuz (örneğin, faydalı bakteriler ve canlı bitkiler) olduğudur. Genel bir kural olarak, bitkili tanklar için nitrat seviyesini 40 ppm'den düşük, bitkisiz tanklar içinse 20 ppm'den düşük tutmanızı öneririz.

Discus ile Hangi Balıklar Beslenebilir?

Tank arkadaşları iki kriteri karşılamalıdır: yüksek sıcaklıklarda yaşayabilmeli ve yiyecek için discus'la rekabet edememelidirler. Genel olarak discus'lar yavaş beslenirler, bu yüzden onları hızlı, mermi biçimli balıklarla (barb'lar veya hatta büyük tetra sürüleri gibi) bir araya koyarsanız discus bu yarışı kaybetme eğiliminde olacaktır. 

Bunun yerine, sadece discus'un olduğu ve merkez balıkların olduğu bir tankla başlamayı düşünün. İyi beslenmelerini sağladıktan sonra, kademeli olarak kardinal tetralar, Sterbai cory yayın balığı veya belki bir bristlenose pleco eklemeyi düşünün. Ancak, çok fazla tank arkadaşı edinmekten kaçının, aksi takdirde discus besinini kaybedebilir.

Kardinal tetralar, discus akvaryumları için popüler bir akvaryum arkadaşıdır; ancak, yiyecek konusunda discuslarla rekabete girmeyecek kadar çok sayıda balık beslemeyin.

Discus Balıkları İçin En İyi Yem Hangisidir?

Çoğu insan discus ağızlarının oldukça küçük olduğunu fark etmeden onlara çok büyük yiyecekler verir. Bu nedenle, yiyecekleri yediklerini, tükürdüklerini ve sonra tekrar ağızlarına aldıklarını görürseniz, yiyeceğin boyutuyla ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Dondurulmuş kan kurtları harikadır çünkü incecik yapıları yalayıp yutmak için mükemmeldir, ancak discuslar bunlara oldukça kolay bağımlı hale gelebilir. İhtiyaç duydukları tüm besinleri kapsayacak şekilde onlara çok çeşitli küçük yiyecekler verdiğinizden emin olun. Sera Discus Granules, Tetra Discus Granules gibi hazır yiyeceklerle iyi şanslar elde ettik. Diğer öneriler arasında dondurulmuş veya canlı tuzlu su karidesi, canlı veya dondurularak kurutulmuş kara kurtlar ve canlı mikro kurtlar bulunur.

Discus Balıkları Neden Bu Kadar Pahalıdır?

Daha önce buna değinmiştik, ancak yavruların yetiştirilmesi ve büyütülmesi için tank koşullarının el değmemiş olması gerekir. Özellikle discusların tam yetişkin boyutuna ulaşmasının lepistes gibi diğer ucuz balıklara kıyasla daha uzun sürmesi nedeniyle çok zaman ve emek gerektiren bir iştir. Discus'u yerel yetiştiricilerden, balıkçılardan veya hatta çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz, ancak daha önce hiç discus beslemediyseniz, en iyi tavsiyemiz fiyat uçlarından uzak durmanızdır. Başka bir deyişle, kalite sorunları olabilecek en ucuz olanları satın almayın ve deneyim eksikliğinizden ölebilecek 300 dolarlık yetişkinleri satın almayın. Zorbalığı en aza indirmek için hepsi aynı boyutta olan bir grup satın almayı unutmayın.

Eğlence amaçlı discus beslemek, discus yavrularının üretimi ve büyütülmesi için gereken yüksek bakım masrafından çok daha kolaydır.

Discus Balıklarını Nasıl Mutlu Edersiniz?

Bu bakım rehberinden çıkarılacak en önemli ders stresi azaltmaktır . Isıyı yükseltin, suyu temiz ve sabit tutun ve onları doğru şekilde besleyin. Çocukların cama vurmasına izin vermeyin ve tanklarının yakınındaki trafiği sınırlayın. Ayrıca, akvaryumlarını çok fazla yüksek ses ve yanıp sönen ışık olan televizyonun hemen yanına koymayın. Bu utangaç yaratıkların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olmak için yapabileceğiniz her şey sağlıklarını ve yaşam kalitelerini iyileştirmek için uzun bir yol kat edecektir.

Son olarak, kendi stresinizi azaltmayı unutmayın! Birçok acemi discus sahibi, discuslarına kazara zarar verecekleri konusunda endişelenerek çok fazla zaman harcıyor, bunun yerine rahatlayıp muhteşem güzelliklerinin tadını çıkarıyorlar. Bu basit kurallarla, önümüzdeki yıllarda başarılı ve keyifli bir discus akvaryumuna sahip olma yolundasınız.

Bunun gibi daha fazla blog yazısı okumak ister misiniz? En son makalelerimiz, videolarımız, etkinliklerimiz ve daha fazlası hakkında güncel kalmak için instagram:egeakvaryum abone olun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: #discusbalığı #akvaryumbakımı #tropikalbalıklar #akvaryumrehberi #discusakvaryumu #balıkbesleme #hobicibalık
Mayıs 15, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR